Sezon na grzyby czas zacząć

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF

26 lipca 2017

W związku z rozpoczynającym się sezonem grzybowym Państwowy Inspektor Sanitarny w Poznaniu zaprasza do zapoznania się z zasadami bezpiecznego grzybobrania.

PODSTAWOWE ZASADY

BEZPIECZNEGO GRZYBOBRANIA

 

  • Zbieraj tylko te grzyby, co do których jesteś pewien, że są jadalne (warto korzystać z atlasu grzybowego). Grzyby jadalne są często bardzo podobne do grzybów trujących lub niejadalnych.
  • Nie wolno rozpoznawać gatunków grzybów na podstawie ich gorzkiego smaku – istnieją gatunki śmiertelnie trujące, posiadające przyjemny, słodkawy smak, np. muchomor sromotnikowi, muchomor wiosenny.
  • Unikaj błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących, takich jak: zabarwienie cebuli na ciemno podczas gotowania z grzybami, ciemnienie srebrnej łyżeczki.
  • Jako początkujący grzybiarz zbieraj tylko grzyby rurkowe. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i występuje dużo mniejsze ryzyko zatrucia niż w przypadku grzybów blaszkowych.
  • Zbieraj wyłącznie grzyby zdrowe, a także wyrośnięte i dobrze wykształcone. Młode grzyby, bez wykształconych cech danego gatunku, stanowią najczęstszą przyczynę tragicznych pomyłek.
  • Grzyby należy wykręcać z podłoża, a miejsca po nich przykrywać leśną ściółką, dzięki czemu zapobiega się wysychaniu grzybni.
  • Zbieraj grzyby do koszyków bądź pojemników przepuszczających powietrze. W żadnym przypadku nie korzystaj z foliowych reklamówek, gdyż grzyby w nich przechowywane powodują zaparzanie owocników i przyspieszają ich psucie.
  • Nigdy nie zbieraj grzybów rosnących w rowach, na skraju lasu oraz w okolicach będących skupiskiem odpadów, takich jak zakłady produkcyjne lub drogi o dużym natężeniu ruchu, ponieważ grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
  • Nie zbieraj grzybów znajdujących się pod ochroną prawną i nie niszcz grzybów niejadalnych i trujących, ponieważ są pokarmem dla leśnych zwierząt i stanowią istotny element biocenozy lasu.
  • Nie należy zbyt długo przechowywać zebranych grzybów ani potraw z nich przygotowanych, gdyż grzyby psują się bardzo szybko i powstają w nich substancje toksyczne.
  • Nie podawaj potraw z grzybów małym dzieciom (do lat 7) oraz osobom starszym i chorym.
  • Jeżeli po spożyciu grzybów wystąpią nudności, bóle brzucha, biegunka, skurcz mięśni, podwyższona temperatura, należy natychmiast sprowokować wymioty poprzez wypicie ciepłej wody z solą, zabezpieczyć treść żołądkową i zgłosić się do lekarza. Obierzyny grzybów, resztki potrawy, wymiociny stanowią ważny materiał do ustalenia przyczyny zatrucia i pozwalają zastosować właściwe leczenie.
  • Choremu nie należy podawać alkoholu oraz mleka (tłuszcze ułatwiają wchłanianie niektórych substancji toksycznych do krwi).
  • W przypadku zatrucia muchomorem sromotnikowym może nastąpić chwilowa poprawa, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza.
  • W razie wątpliwości czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, skorzystaj z bezpłatnej porady grzyboznawców Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu, Libelta 36, I piętro, pokój 113, poniedziałek – piątek 7.25-15.00, infolinia: 61 85 44 800

 

 

 

 

Źródło: Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Poznaniu

Galeria

  • Powiększ zdjęcie Grzyby 2017

    Grzyby 2017

Rozwiń Metryka

Podmiot udostępniający informację:
Data utworzenia:2017-07-26
Data publikacji:2017-07-26
Osoba sporządzająca dokument:
Osoba wprowadzająca dokument:Michał Ostrowski
Liczba odwiedzin:351

Rozwiń Historia zmian

Data i godzina zmianyOsoba zmieniającaOpis zmianyPoprzednia wersja
2017-07-27 08:50:02Michał Ostrowskiaktualizacja artykułuSezon na grzyby czas zacząć