Informacja o zastosowaniu nasion chia

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF

27 lipca 2017

Główny Inspektor Sanitarny otrzymał informację o niedozwolonym zastosowaniu nasion szałwii hiszpańskiej (chia) w niektórych kategoriach środków spożywczych
(np. jogurtów, deserów). Nasiona chia zostały wg Komisji Europejskiej zakwalifikowane jako nowa żywność.

W opinii z 2009 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ocenił bezpieczeństwo całych i mielonych nasion chia. Dane toksykologiczne nie wskazują na potencjalne negatywne skutki zdrowotne dla ludzi związane ze spożyciem tych nasion w ilości do 5 %. Nasiona te zostały dopuszczone do zastosowania wyłącznie do pieczywa zgodnie z decyzją Komisji nr 2009/827/WE. Cała opinia jest dostępna na stronie internetowej http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/996

W związku z rozszerzeniem zastosowania nasion szałwii hiszpańskiej na rynku jako nowego składnika żywności w 2013 roku brytyjska firma wprowadzająca ten produkt do obrotu przedstawiła informacje na temat bezpieczeństwa nasion chia. Na podstawie tych informacji państwa członkowskie i Komisja Europejska zgodziły się na rozszerzenie zastosowań nasion szałwii hiszpańskiej do 10 % w:

- wyrobach piekarskich

- śniadaniowych przetworach zbożowych

- mieszankach owoców, orzechów i nasion oraz

- w opakowaniach jednostkowych przy zalecanym dziennym spożyciu wynoszącym maksymalnie 15 g.

W 2015 r. dozwolone zostało użycie nasion chia do soków owocowych oraz mieszanek soków owocowych w ilości 15 g/450 ml.

Zastosowanie nasion szałwii hiszpańskiej w produktach innych niż wymienione powyżej wymaga przeprowadzenia przez danego przedsiębiorcę procedury autoryzacyjnej określonej w art. 4 rozporządzenia (WE) nr 258/97.

Do czasu uzyskania zezwolenia na wprowadzanie do obrotu w UE nasion chia w jogurtach i deserach produkty te nie mogą być sprzedawane. Za wprowadzanie do obrotu nowej żywności bez uzyskania zezwolenia, o którym mowa w art. 7 rozporządzenia nr 258/97 mogą być zastosowane kary np. grzywny czy ograniczenia wolności.

W przypadku wprowadzania do obrotu nasion szałwii hiszpańskiej ww. produktach pod marką własną wymaga się przeprowadzenia przez danego przedsiębiorcę procedury notyfikacyjnej określonej w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 258/97.

 

Źródło: Główny Inspektor Sanitarny

Rozwiń Metryka

Podmiot udostępniający informację:
Data utworzenia:2017-07-27
Data publikacji:2017-07-27
Osoba sporządzająca dokument:
Osoba wprowadzająca dokument:Michał Ostrowski
Liczba odwiedzin:73