Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Poznaniu

Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Poznaniu

Strona główna

Witamy na naszej stronie

Niepodlegla

 

  

 

 

  

 

 INFORMACJA:

Urząd wznawia bezpośrednią obsługę klientów na zasadach określonych poniżej:

Klienci w trakcie wizyty w Urzędzie są zobowiązani do:

  • zakrywania ust i nosa przy pomocy odzieży lub jej części, maski, maseczki albo kasku ochronnego,
  • dezynfekcji rąk po wejściu na teren Urzędu, w którym dostępny jest dozownik z płynem do dezynfekcji,
  • zachowania dystansu 2 m od innych osób przed i w pomieszczeniach Urzędu.                                                             

  Uwaga! W pomieszczeniu (np. kancelaria, sekretariat) może przebywać tylko jeden petent.

 

   
               

 

WYTYCZNE GIS DLA PRZEDSZKOLI I ŻŁOBKÓW

 

 

 Fizjoterapia w czasach epidemii - ćwiczenia ogólnousprawniające dla seniorów

KORONAWIRUS 2019-nCoV - informacje

Wskazówki dla opiekunów dzieci – kontakt dziecka ze służbą zdrowia w czasie epidemii

SEAS 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

Najnowsze aktualności

Sygnały ostrzegawcze mogące wskazywać na zażywanie substancji psychoaktywnych

24 lipca 2020
  • pojawienie się wśród rzeczy dziecka nowych przedmiotów i produktów mogących służyć do przyjmowania substancji psychoaktywnych np. fifki, zapalniczki, łyżeczki, bibułki, kawałki okopconej folii aluminiowej, igły i strzykawki, waciki, paczuszki w foliowych opakowaniach, kleje, tabletki, proszek, sproszkowane zioła, bryłki itp.
Emiliana Sowińska
Czytaj więcej o: Sygnały ostrzegawcze mogące wskazywać na zażywanie substancji psychoaktywnych
Przejdź do - Piramida%20zdrowego%20%20żywienia%20i%20stylu%20życia%20dzieci%20i%20młodzieży%20

Zbilansowana dieta dziecka ważna także w wakacje

24 lipca 2020

Dzieci w wieku szkolnym i przedszkolnym są grupą najbardziej narażoną na skutki nieprawidłowego żywienia. Dlatego pod pojęciem zbilansowanej diety należy rozumieć odpowiednią podaż pokarmu zarówno pod względem ilościowym jak i jakościowym przez cały rok, również w okresie wakacyjnym. Najlepszym sposobem przedstawienia zarysu prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży, jest graficzna forma piramidy żywienia i aktywności fizycznej, która została opracowana przez Instytut Żywności i Żywienia. Obejmuje ona 4 podstawowe grupy produktów spożywczych jak: produkty zbożowe, mleko i przetwory mleczne, mięso oraz ryby, jaja, warzywa i owoce. Ponadto wyodrębniono w niej również tłuszcze oraz cukier i słodycze.

Zuzanna Jaskot
Czytaj więcej o: Zbilansowana dieta dziecka ważna także w wakacje
Przejdź do - IQOS

Co to jest IQOS?

15 lipca 2020

Powszechna wiedza na temat szkodliwego wpływu palenia tytoniu na zdrowie oraz szeroko zakrojone działania profilaktyczne zmierzające do ograniczenia liczby osób używających nikotyny sprawiają, że stale poszerza się oferta dostępnych na rynku różnego rodzaju urządzeń dozujących nikotynę, które mają stanowić alternatywę dla tradycyjnego palenia tytoniu. Jednym z nich jest IQOS. Zanim jednak zdecydujemy się na jego używanie, warto poznać odpowiedzi na kilka najczęściej zadawanych pytań.

Emiliana Sowińska
Czytaj więcej o: Co to jest IQOS?
Przejdź do - 31%20maja%20Światowy%20Dzień%20Bez%20Tytoniu

31 maja - Światowy Dzień Bez Tytoniu

29 maja 2020

Głównym celem kampanii realizowanej przez Światową Organizację Zdrowia jest ochrona młodzieży przed manipulacjami branży tytoniowej oraz zapobieganie używaniu tytoniu i nikotyny. Obecnie systematycznemu spadkowi liczby osób palących tradycyjne papierosy towarzyszy wzrost popularności e-papierosów, szczególnie wśród młodych ludzi, którzy sięgają po nie coraz częściej.

Emiliana Sowińska
Czytaj więcej o: 31 maja - Światowy Dzień Bez Tytoniu

"Mały kleszcz - duży problem?"

8 maja 2020

Miesiące letnie sprzyjają częstszemu korzystaniu z form wypoczynku na świeżym powietrzu w parkach i lasach oraz noszeniu lżejszego ubioru, zwiększają równocześnie ryzyko pokąsania przez kleszcze mogące przenosić groźne dla zdrowia, bakterie, wirusy i pierwotniaki.

Zuzanna Jaskot
Czytaj więcej o: "Mały kleszcz - duży problem?"

Nowy system powiadamiania wprowadzania do obrotu środków spożyczych prowadzony przez Główny Inspektorat Sanitarny

29 stycznia 2020

W roku 2020 zaszły istotne zmiany dotyczące procedury powiadamiania o pierwszym wprowadzeniu do obrotu żywności. Z dniem 1 stycznia 2020 r. weszło w życie rozporządzenie Ministra Zdrowia zmieniające rozporządzenie w sprawie wzoru formularza powiadomienia o produktach wprowadzanych po raz pierwszy do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, rejestru produktów objętych powiadomieniem oraz wykazu krajowych jednostek naukowych właściwych do wydawania opinii (Dz. U. z 2019 r. poz. 2499).

Czytaj więcej o: Nowy system powiadamiania wprowadzania do obrotu środków spożyczych prowadzony przez Główny Inspektorat Sanitarny

Informacje dla importerów żywności

21 listopada 2019

Zmiana przepisów dot. importu żywności pochodzenia niezwierzęcego

Od dnia 14 grudnia 2019 r. wchodzą w życie nowe przepisy unijne dotyczące importu żywności z państw trzecich.

Czytaj więcej o: Informacje dla importerów żywności

Materiał informacyjny na temat elektronicznych papierosów

15 października 2019

Informujemy, iż Główny Inspektorat Sanitarny we współpracy  Ministerstwem Edukacji Narodowej opracował materiał informacyjny dla kadry pedagogicznej szkół, rodziców i uczniów, w którym przestrzega przed potencjalnymi zagrożeniami związanymi z elektronicznymi papierosami.

Zuzanna Jaskot
Czytaj więcej o: Materiał informacyjny na temat elektronicznych papierosów

Jubileusz 100-lecia Służb Sanitarnych w Polsce

9 października 2019

Jubileusz 100-lecia Służb Sanitarnych w Polsce

Dnia 07 października 2019 r. w Filharmonii Narodowej w Warszawie

Czytaj więcej o: Jubileusz 100-lecia Służb Sanitarnych w Polsce

Zastosowanie etykiet typu "peel off" w oznakowaniu środków spożywczych

9 września 2019

Poniższy artykuł przedstawia stanowisko Głównego Inspektora Sanitarnego, które zostało uzgodnione z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Głównym Inspektoratem Jakości Handlowej Artykułów Rolno — Spożywczych oraz Urzędem Ochrony Konkurencji i Konsumenta.

Czytaj więcej o: Zastosowanie etykiet typu "peel off" w oznakowaniu środków spożywczych