Higiena Żywności
Oddział Higieny Żywności
Tel. (61) 64 67 874
Fax: (61) 64 67 831
e-mail: higiena.zywnosci@psse-poznan.pl
Kierownik
mgr inż. Krystyna Cegiel - Pawełek
W ramach Oddziału Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku
realizowane są zadania przypisane wchodzącym w jego skład sekcjom.
Do podstawowych zadań Oddziału Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku należy w szczególności:
- realizacja zadań z zakresu bezpieczeństwa żywności i żywienia, w tym nadzór nad warunkami produkcji i obrotu oraz bezpieczeństwem zdrowotnym środków spożywczych, materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków;
- przygotowywanie projektów decyzji w sprawie opłat za wykonane czynności zgodnie z art. 75 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2017, poz. 149);
- ocena bezpieczeństwa żywności produkcji krajowej, pochodzenia unijnego oraz z importu, w tym pobór próbek, interpretacja wyników i wydawanie orzeczeń;
- pobór próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków do badań w ramach monitoringu i urzędowej kontroli żywności;
- podejmowanie działań w ramach Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) oraz Wspólnotowego Systemu Szybkiego Powiadamiania o Produktach Niebezpiecznych (RAPEX) w odniesieniu do kosmetyków.
Do zadań Sekcji Nadzoru nad Żywnością i Żywieniem należy w szczególności:
- sprawdzanie realizacji zasad dobrej praktyki higienicznej (GHP), dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) oraz systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP) w obiektach produkcji i obrotu żywnością;
- udział w prowadzeniu dochodzeń epidemiologicznych w przypadkach wystąpienia ognisk zatruć pokarmowych;
- prowadzenie urzędowych kontroli w zakładach produkcji i obrotu żywności i żywienia;
- przygotowywanie informacji o stanie sanitarnym zakładów żywnościowo-żywieniowych dla organów administracji rządowej i samorządowej;
- sprawowanie nadzoru zapobiegawczego, w tym udział w odbiorach zakładów żywnościowo-żywieniowych
- prowadzenie oceny jakości żywienia różnych grup ludności w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego i sporządzanie informacji z tego zakresu dla organów administracji rządowej i samorządowej;
- prowadzenie i uaktualnianie elektronicznej bazy danych dotyczącej zakładów żywnościowo-żywieniowych;
Do zadań Sekcji Nadzoru nad Importem oraz Przedmiotami Użytku
należy w szczególności:
- prowadzenie urzędowych kontroli w zakładach produkcji i obrotu materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością oraz zakładach produkcji kosmetyków;
- nadzór nad przestrzeganiem przepisów dotyczących kosmetyków w zakresie warunków produkcji, znakowania oraz posiadanej dokumentacji;
- sprawdzanie realizacji zasad dobrej praktyki higienicznej (GHP), dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) oraz systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP) w obiektach produkcji materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
- wydawanie świadectw spełnienia wymagań zdrowotnych przez środki spożywcze, materiały lub wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością przekraczające granicę;
- wystawianie świadectw o przydatności do produkcji substancji pomagających w przetwarzaniu;
- redagowanie strony internetowej Powiatowej Stacji w ramach zadań realizowanych przez oddział.
Artykuły
Kurs klasyfikatora grzybów
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Poznaniu informuje, że w dniach 17-19 maja 2018r. odbędzie się kurs klasyfikatora grzybów organizowany przez Wielkopolskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego.
Szczegóły poniżej.
Informacja o zastosowaniu nasion chia
Główny Inspektor Sanitarny otrzymał informację o niedozwolonym zastosowaniu nasion szałwii hiszpańskiej (chia) w niektórych kategoriach środków spożywczych
(np. jogurtów, deserów). Nasiona chia zostały wg Komisji Europejskiej zakwalifikowane jako nowa żywność.
Rozwiń Metryka
Podmiot udostępniający informację: | |
---|---|
Data utworzenia: | 2017-01-10 |
Data publikacji: | 2017-01-10 |
Osoba sporządzająca dokument: | Michał Ostrowski |
Osoba wprowadzająca dokument: | Tomasz Witczak |
Liczba odwiedzin: | 6370 |
Rozwiń Historia zmian
Data i godzina zmiany | Osoba zmieniająca | Opis zmiany | Poprzednia wersja |
---|---|---|---|
2017-03-22 06:45:57 | Tomasz Witczak | Zmiana treści | Higiena Żywności |