Aflatoksyny to wyjątkowo groźne toksyny pleśniowe, które powstają w wyniku rozwoju grzybów z rodzaju Aspergillus, przede…
Czytaj całośćŻywność
Zatrucie muchomorem sromotnikowym – jak rozpoznać i co robić
Muchomor sromotnikowy (Amanita phalloides) to jeden z najbardziej trujących grzybów występujących w Polsce. Zatrucie muchomorem sromotnikowym…
Czytaj całość
Zatrucie muchomorem czerwonym – co warto wiedzieć
Muchomor czerwony (Amanita muscaria) to grzyb, którego trudno pomylić z innym – ma charakterystyczny czerwony kapelusz…
Czytaj całość
Objawy zatrucia grzybami – jak je rozpoznać i kiedy szukać pomocy?
Zatrucie grzybami to jedno z najpoważniejszych zagrożeń zdrowotnych związanych ze spożywaniem nieodpowiednio zebranych lub przygotowanych grzybów.…
Czytaj całość
Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością
Zgodnie z art. 63 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia,…
Czytaj całość
Poradnik bezpiecznego zbierania i spożywania grzybów
Sezon grzybowy w pełni, a polskie lasy przyciągają tysiące amatorów grzybobrania. Choć ta popularna aktywność może…
Czytaj całość
Higiena żywności. Dostosowanie kuchni domowej do wymogów sanitarnych
Marzysz o własnej cukierni, ale nie stać Cię na profesjonalny lokal? Od 2019 roku polskie prawo…
Czytaj całość