orzeszki mogące zawierać aflatoksyny

Aflatoksyny — najgroźniejsze trucizny pleśniowe w żywności

Aflatoksyny to wyjątkowo groźne toksyny pleśniowe, które powstają w wyniku rozwoju grzybów z rodzaju Aspergillus, przede…

Czytaj całość
muchomor sromotnikowy

Zatrucie muchomorem sromotnikowym – jak rozpoznać i co robić

Muchomor sromotnikowy (Amanita phalloides) to jeden z najbardziej trujących grzybów występujących w Polsce. Zatrucie muchomorem sromotnikowym…

Czytaj całość
muchomor czerwony w lesie

Zatrucie muchomorem czerwonym – co warto wiedzieć

Muchomor czerwony (Amanita muscaria) to grzyb, którego trudno pomylić z innym – ma charakterystyczny czerwony kapelusz…

Czytaj całość
koszyk z zebranymi grzybami

Objawy zatrucia grzybami – jak je rozpoznać i kiedy szukać pomocy?

Zatrucie grzybami to jedno z najpoważniejszych zagrożeń zdrowotnych związanych ze spożywaniem nieodpowiednio zebranych lub przygotowanych grzybów.…

Czytaj całość
Opakowanie w kontakcie z żywnością

Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością

Zgodnie z art. 63 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia,…

Czytaj całość
Koszyk pełen grzybów. Zbieranie grzybów w lesie

Poradnik bezpiecznego zbierania i spożywania grzybów

Sezon grzybowy w pełni, a polskie lasy przyciągają tysiące amatorów grzybobrania. Choć ta popularna aktywność może…

Czytaj całość
Domowa kuchnia, a kwestie higieny żywności

Higiena żywności. Dostosowanie kuchni domowej do wymogów sanitarnych

Marzysz o własnej cukierni, ale nie stać Cię na profesjonalny lokal? Od 2019 roku polskie prawo…

Czytaj całość